Jak probíhá hodnocení medovin?
Medovina je tradiční nápoj, charakteristický svojí rozličností chutí a vůní. Na rozdíl od vína zde, kromě čistě přírodních jednodruhových medovin, v podstatě neexistuje žádný „chuťový etalon“, který by byl požadovaným ideálem. Na hodnotící komisi tak leží nelehký úkol, jak správně vzorky posoudit a ohodnotit. Jedinou možností je zde vlastní zkušenost a praxe. Mezi členy komise jsou zastoupeni amatérští výrobci medovin a obvykle zveme i hosta z řad profesionálních výrobců tak, abychom mohli o kvalitě vzorků diskutovat a objektivně je posoudit.
Hodnocení se účastní i školení someliéři z řad České barmanské asociace.
Jak je zajištěna nestrannost soutěže?
Hodnocení medovin vždy probíhá anonymně. Vzorky jsou očíslovány a předkládány hodnotící komisi pod číselným kódem. Tým, který připravuje vzorky pro degustaci se nepodílí na hodnocení vzorků. Hodnotící komise zjistí závěr svého posuzování až po ohodnocení všech soutěžních vzorků.